Waarom kan wol kriebelen ?
- Geplaatst op
- Door Peter Borner
- 0

Er zijn maar weinig wolsoorten die echt kriebelen ! Even een kleine uitleg om misverstanden uit de weg te ruimen.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, een allergie voor wol komt eigenlijk nooit voor.
Een wolallergie is zeer zeldzaam, hoewel wol lanoline bevat, een natuurlijke waslaag die schapen beschermt tegen regen. Deze lanoline kan een allergische reacties veroorzaken, vooral bij mensen met astma of hooikoorts. Deze allergische reacties bestaat niet uit kriebelen aan de huid maar echte rode plekken of blaasvorming op de huid. Het kriebelige gevoel dat sommige wol kan veroorzaken is dus echter zelden het gevolg van een allergische reactie.
Een wollen trui wordt vaak geassocieerd met kriebels, maar dit is dikwijls niet het geval. Het kriebelige gevoel dat sommige mensen associëren met wol wordt veroorzaakt door de schubachtige buitenlaag van de wolvezel, die weerhaakjes bevat. Dikkere wolvezels hebben ook dikkere weerhaakjes, wat kan leiden tot irritatie en jeuk op de huid.
Veel mensen denken dat alle wol kriebelt, maar in werkelijkheid bestaan er diverse kwaliteiten van wol. Wol kan worden gebruikt voor een breed scala aan producten, variërend van tapijten, matrassen en meubelstoffen tot de meest delicate babykleding, maatpakken en jurken.
Maar kriebelt nu echt alle wol? Uiteraard niet !
Het antwoord ligt in de diversiteit van schapensoorten en hun wolsoorten. Schapen passen zich gemakkelijk aan hun leefomgeving aan, en dit heeft invloed op de dikte en kwaliteit van hun wol. Schapen in koude en regenachtige gebieden zoals Schotland en IJsland ontwikkelen een dikkere en stuggere vacht dan schapen in warmere landen zoals Australië en Zuid-Amerika. Zo zullen Noorse dikke woltruien dikwijls kriebelen op de huid.
Maar er is goed nieuws voor liefhebbers van zachte wol! Merinowol, afkomstig van Merino schapen die oorspronkelijk uit Spanje komen en nu ook in Australië en Nieuw-Zeeland worden gefokt, is de allerfijnste wol. Deze schapen gedijen in warmere klimaten en hebben dunne wolvezels, die bovendien bestaan uit extreem lange haren, wat resulteert in een zeer dunne stof.
Bij wol van het merinosschaap kan zo’n huidirritatie dus niet ontstaan. Dit zijn namelijk erg fijne wolvezels. Het is zelfs zo dat wol een heel droog en constant klimaat heeft waardin een geïrriteerde huid, door bijvoorbeeld eczeem juist goed kan herstellen
De zachtheid van wol wordt gemeten in 'microns', waarbij merinowol vaak begint bij 10 micron. Ter vergelijking: wol van het Shetlandschaap kan 40 micron dik zijn. De grens voor comfortabel dragen ligt rond de 19 micron, daarboven wordt wol als kriebelwol beschouwd.
Om wol nog zachter te maken, worden garens vaak gemengd met andere fijne wolsoorten zoals kasjmier, alpaca en mohair.
Kortom, niet alle wol kriebelt, en met de juiste keuze van wolvezel en kwaliteit kun je genieten van de comfortabele zachtheid van deze natuurlijke vezel. Merinowol is hierbij een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar de allerzachtste wolervaring.
Heb je toch een trui die wat prikt ? Was deze dan met Eucalan !
Eucalan is een biologisch afbreekbaar wasmiddel dat gebaseerd is op lanoline. Lanoline komt voor in de vacht van schapen en is eigenlijk een soort natuurlijke conditioner voor hun vacht. Eucalan zorgt ervoor dat jouw wollen trui ook lekker zacht wordt en niet meer prikt.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...